PP i PSOE ‘units’ per la corrupció: el ‘cas Assut’ revela anys de pillatge a l’Ajuntament de València

La suposada corrupció i el repartiment de comissions a canvi de concessions urbanístiques milionàries li han esclatat a PP i PSOE a València a un any de les pròximes eleccions autonòmiques.

Aquest dijous ha saltat una nova macrocausa penal que acredita una suposada corrupció sistèmica a l’Ajuntament de València que hauria servit als dos grans partits per a finançar-se durant anys, segons apunta la informació a la qual ha tingut accés L’ESPANYOL. A més, s’investiga si els imputats van finançar l’activitat d’un tercer partit per a frenar l’ascens d’altres formacions polítiques i mantindre’s en el poder.

El jutjat que ha assumit les diligències derivades de l’Operació Assut, la trama de la qual formaria part l’advocat José María Corbín, encunyat de la exalcaldesa de València Rita Barberá, ha acordat l’alçament de part del secret de sumari després de cinc anys d’investigació. La investigació està composta per 700 toms i els investigats hauran d’acudir la setmana vinent al jutjat.

El despatx professional del cunyat de Barberá, *Corbín Advocats, hauria actuat d’intermediari amb les empreses a canvi de mantindre una posició privilegiada en els concursos públics. Les comissions s’haurien camuflat a través de factures falses, segons els investigadors,

La Fiscalia Anticorrupció va iniciar una investigació en secret en 2017, després d’esclatar l’Operació *Taula, després que l’Agència Tributària alertara que la facturació del despatx va caure en picat després de perdre Barberá l’Alcaldia de València en 2015.

En aquest cas s’investiguen els delictes de tràfic d’influències, prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, associació il·lícita i organització criminal, i figuren com imputades més de 60 persones entre càrrecs públics, empresaris i funcionaris.

Entre els investigats es troben, a més de la família Barberá -encunyat, germanes i nebodes- l’ex vicealcalde de València amb el PP, Alfonso Grau; el exconcejal socialista i ex subdelegat del Govern, Rafael Rubio; el que fora cap dels serveis jurídics de *Divalterra José Luis Vera; la *exalcaldesa de Xixona Rosa María Verdú i un *exedil; el *exresponsable de les Finances del PSPV José María Catalunya i empresaris com Jaime *Febrer o Carlos *Turró, de la constructora *Cleop i investigat en altres casos de corrupció com *Imelsa.
<
strong>La trama</*strong>
La macrocausa està composta per 700 toms i dividida en diverses peces separades. És la primera vegada que una sola investigació contra la corrupció esguita a parts iguals a PP i PSOE a València.

En 2019, la Guàrdia Civil va detindre a *Corbín i va romandre diverses setmanes a la presó provisional. La investigació li atribueix el suposat cobrament de comissions a canvi de grans concessions i els agents han acreditat que els diners el va emprar en l’adquisició de propietats. Una d’elles està a Xàbia (Alacant) i els agents la van registrar durant l’operació policial.

L’entramat del cunyat de Rita Barberá va ser l’espiell per la qual va traure el cap la Guàrdia Civil per a continuar estirant del fil. A partir d’ací, el silenciós treball del jutjat ha permés aflorar la resta de delictes.

Anys després, en 2021, el jutjat va completar la segona fase de l’operació i els agents van detindre al llavors subdelegat del Govern a València i *exportavoz del PSOE a l’Ajuntament, Rafael Rubio. També li imputen el suposat cobrament de ‘mossegades’ i s’enfronta a sis anys de presó per una peça separada del cas *Imelsa. La seua dona figura entre les investigades per un suposat delicte de blanqueig de capitals.
Una de les claus del cas és el finançament de partits. Pel que sembla, els agents han trobat abundant documentació que acreditaria que PP i PSOE haurien finançat la seua activitat política durant anys amb les comissions rebudes. No s’investiga el finançament de partits com a tal, sinó que amb els diners s’hauria pagat l’activitat diària de les formacions.

<strong>Paradís fiscal</strong>
El jutjat ha obert el secret de sumari després que un grup d’investigadors es desplaçara la setmana passada a un paradís fiscal a la recerca de proves i diners desviats. Aquesta part del cas continuarà secreta a l’espera que les entitats bancàries instal·lades en aquests països informen dels moviments requerits.

En aquesta cas, la magistrada justifica el secret parcial en relació amb aquestes actuacions perquè part d’elles han de ser objecte de comprovació i investigació per la Policia Judicial i en una altra part que afecta la causa principal perquè s’estan realitzant «diligències essencials la publicitat de les quals perjudicaria de forma molt greu la bona fi de la instrucció».
La instructora ha citat des del 26 d’abril i en dies successius, en grups de huit a deu investigats a través de la seua representació, per a fer-los el lliurament de la causa en suport informàtic, i en altres dues jornades més a principis de maig a altres huit investigats, entre ells empresaris, la imputació dels quals ha sigut diferida fins hui precisament per raó del secret de sumari.