EH Bildu anuncia un acord amb el Govern per a acabar amb la ‘llei mordassa’

El grup parlamentari d’EH Bildu en el Congrés dels Diputats ha anunciat un acord amb el Govern per a derogar la ‘llei mordassa’. La portaveu parlamentària del partit basc, Mertxe Aizpurua, i el diputat Jon Iñarritu han comparegut este matí en la Cambra Baixa per a donar a conéixer el pacte.

L’acord «posa fi» a l’actual llei, segons ha destacat Aizpurúa i crea una nova legislació. Concretament es posarà en marxa la Llei orgànica de protecció de les llibertats i seguretat ciutadana». En este text s’eliminen els aspectes més lesius de la llei com l’ús de pilotes de goma, les sancions per «faltes de respecte a l’autoritat» i es rebaixen les infraccions per desobediència.

El document del pacte assenyala que «s’acaba amb les sancions injustificades o basades en interpretacions subjectives, es blinda la llibertat d’expressió i s’establix la seua cancel·lació en cas que la persona acusada es retracte». Això es farà mitjançant la modificació de l’apartat 4 de l’article 37.

Respecte a les infraccions per desobediència, el pacte destaca que «la infracció passa de greu a lleu i s’establix que la desobediència ha de ser manifesta, clara i objectivable, que serà sancionable solo quan estiga ajustada a una orde legal, ajustada a la legalitat o a l’ordenament jurídic, impedint la discrecionalitat sobre requeriments i sancions».

«S’acaba amb l’ús de les bales de goma, substituint-se estos per mitjans menys lesius», destaca el text. Sobre les devolucions en frontera o «en calenta», l’acord determina que en el termini de sis mesos s’abordarà la modificació en la Llei d’Estrangeria. S’establiran com a criteris per a la modificació «el respecte i aplicació de la normativa de Drets Humans i protecció internacional, establint l’accés i avaluació a les sol·licituds de protecció internacional prèviament al procés de possible expulsió».

La reforma integral de la Llei de Seguretat Ciutadana és un dels assumptes en els quals més recalcament han fet des d’EH Bildu. Ja la passada legislatura es va avançar en alguns articles però els avanços van ser considerats insuficients per esta força política i també per ERC, la qual cosa va encallar qualsevol reforma.

Fonts del partit republicà confirmen que també estan inclosos en el pacte. Així ho ha confirmat també Aizpurúa, que ha inclòs en l’acord a BNG, PNB i Podemos, a més del PSOE i Sumar.

«Amb este acord desbloquegem la situació i aconseguim que la gran assignatura pendent vaja a fer-se realitat», ha destacat Aizpurúa. La portaveu d’EH Bildu ha destacat que l’acord és un «assoliment col·lectiu» i que reconeixen «la voluntat» mostrada pel Govern «després d’una negociació llarga i discret que finalment ha donat els seus fruits».

*Aizpurúa ha destacat que han parlat amb els grups parlamentaris de la majoria plurinacional perquè siguen partícips i signants de la nova llei que es presentarà en les pròximes setmanes. «Hui és un gran dia», ha destacat per la seua part Iñarritu.

A la portaveu d’EH Bildu se li ha preguntant específicament per què consideren que ara el PSOE s’ha obert a desbloquejar uns assumptes als quals es va resistir l’any passat. «El pas del temps a vegades ajuda al fet que se solucionen els problemes, sobretot si es treballa en això. Portem molts mesos. Abans no existia i ara sí que existix eixa voluntat», ha destacat. Aizpurúa ha assegurat que este pacte «no té a veure amb cap altra qüestió» com la negociació pressupostària.

Posteriorment ha comparegut el portaveu adjunt de Sumar i diputat d’IU, Enrique Santiago, que ha tingut un paper clau en les negociacions. «Era un clam de la societat espanyola», ha destacat. Santiago ha destacat que per a Sumar és fonamental que vaja complint-se el que ja van advertir quan es va presentar el pla de regeneració democràtica. «Ja vam dir que la reforma no podia limitar-se a acabar amb les sancions a periodistes», ha destacat.

Recuperar els drets i llibertats
Per part del PSOE, segons les fonts consultades, recorden que el partit ja «va treballar amb intensitat» durant passada legislatura «i que va estar a punt de culminar amb èxit». «A partir de la presentació de la Proposició de Llei, el Grup Socialista mostra la seua disposició a continuar treballant amb tots els grups parlamentaris per a arribar un acord que permeta recuperar de manera definitiva les llibertats i drets que van ser retallats amb el Govern del PP», assenyalen.

Per part seua, en Podemos han reaccionat amb fortes crítiques als anuncis realitzats. «Si no es prohibixen les bales de goma, ni les devolucions en calenta, no es pot parlar de derogació de la Llei Mordassa. Un acord molt del PSOE, molt de titular i poca transformació», ha assenyalat la secretària general de la força habitada Ione Belarra.

A Santiago se li ha preguntat per este posicionament. El diputat de Sumar ha reconegut que fins que no s’establisca el reglament sobre les pilotes de goma no es podrà endevinar la conclusió. Dit això, ha demanat que «cap força que es diu d’esquerres» faça caure esta llei perquè conté molts avanços.

De la mateixa manera ha apel·lat directament a Junts, partit necessari perquè tire avant el text. La proposició de llei pretén ser registrada entre el divendres i la setmana vinent i la intenció és compta amb la firma de com més grups millor.