Compromís advoca per reforçar aliances d’esquerres davant la crisi de la vivenda i el creixement del racisme

Compromís ha advocat per «reforçar les aliances amb altres forces d’esquerra, ecologistes i feministes tant a nivell valencià com estatal». «És fonamental que treballem per a ampliar una opció alternativa al govern de Mazón, però també una alternativa a qualsevol plantejament tant autoritari com neoliberal», ha reivindicat.

Així ho ha manifestat este dissabte, durant la celebració de la Mesa Nacional d’Iniciativa-Compromís a la Casa de la Cultura de Sueca (València) el coportaveu de la formació, Alberto Ibáñez, segons ha indicat la formació en un comunicat.

En este sentit, Iniciativa-Compromís ha participat recentment en diverses reunions amb Esquerra Unida i Podemos, així com altres formacions d’esquerres, per a «continuar teixint complicitats», i ha apostat per prestar «major atenció i dinamització» a sindicats, moviments socials i partits populars en els barris i pobles «en defensa de causes comunes»: «Cal anar més enllà dels partits polítics».

D’altra banda, la Mesa Nacional ha expressat una «clara solidaritat» amb Mónica Oltra «i els altres companys que estan sent objecte d’una persecució judicial infame que pretén apartar a les classes populars de la política». «Este cas de ‘*lawfare’ és un intent de disciplinar a aquells que s’atrevisquen a posar límits al poder econòmic», ha criticat.

Durant la seua intervenció, Ibáñez ha denunciat la gestió del govern del PP en la Generalitat «plena d’incapacitat, retallades i privilegis per als més rics», així com els «impagaments massius a sectors vulnerables». Ha censurat que el cap del Consell, Carlos Mazón, està convertint la Comunitat Valenciana en «un territori on els interessos d’uns pocs prevalen per damunt dels drets socials fonamentals».

La Mesa ha aprovat un informe polític, en el qual s’assenyala el «negacionisme del canvi climàtic» i la «batalla cultural a favor de l’individualisme i la mercantilització dels servicis públics» com els «eixos de la política de dretes que cal combatre».

Una altra de les qüestions «claus» per a la Mesa Nacional ha sigut la «defensa de la pau i els drets humans a tot el món». Així, la formació ha fet una crida a «condemnar el genocidi i la neteja ètnica en Palestina», i ha demanat la detenció del primer ministre israelià Netanyahu per crims contra la humanitat. Al mateix temps, ha reivindicat la necessitat de «visibilitzar conflictes oblidats» com els del Iemen o Sudan, així com la situació de les dones a l’Afganistan i la invasió russa d’Ucraïna.

«VULNERACIÓ DEL DRET A LA VIVENDA»
Així mateix, el partit ha denunciat la «incapacitat» del Consell per a «aplicar la llei de vivenda» i ha retret les «retallades encobertes que han deixat desateses a més de 4.000 famílies». «En vespres del 9 d’Octubre, dia de tots els valencians i valencianes cal evidenciar que en este moment el principal conflicte i desafiament al País *Valencià és la vulneració del dret a la vivenda, per damunt de tots els altres», ha assegurat Ibáñez, i ha subratllat la necessitat d’una «regulació pública dels preus de lloguer» i la declaració de les zones *tensionadas «per l’augment exponencial d’apartaments turístics».

«Les cases són per a viure, no per a especular, per això proposem també que només es puguen comprar cases per a viure o per a llogar a un preu assequible regulat per les administracions públiques, reformar la llei d’arrendaments urbans perquè els lloguers siguen indefinits per a afavorir l’arrelament en els barris i destinar l’1% del PIB al parc públic de vivenda com altres països del nostre entorn», ha destacat el coportaveu.

«CREIXENT PERILL DE LA NORMALITZACIÓ DEL RACISME»
D’altra banda, la Mesa Nacional ha posat l’accent en el «creixent perill de la normalització del racisme», impulsat per la «presència de l’extrema dreta en les institucions». «La normalització de discursos racistes és l’amenaça més gran per a la nostra democràcia», ha advertit la formació, i ha criticat que, «fins i tot forces de l’esquerra han assumit propostes de l’extrema dreta en matèries com la immigració».

Iniciativa-Compromís ha reafirmat el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic, i ha denunciat les «polítiques destructives de Mazón» en matèria de territori i infraestructures. Sobre aquest tema, l’informe polític aprovat ha recalcat «la necessitat d’una transició ecològica justa que pose en el centre les necessitats de les classes populars i l’equitat territorial». «Hem de treballar conjuntament amb el moviment ecologista per a parar la destrucció del territori valencià», s’ha remarcat.

Amb esta jornada, la formació ha «reafirmat» la seua aposta pels «valors progressistes i valencianistes», amb propostes per una societat «més justa, igualitària i respectuosa amb el medi ambient».