La Generalitat havia negat inspeccions mèdiques als agents mediambientals

L’11 de juliol moria a Zarra, mentre treballava en una zona rural, un agent mediambiental, presumiblement per un colp de calor. L’home va ser localitzat inconscient a les 13:40 i malgrat la mobilització d’una unitat de SVB i un helicòpter medicalitzat, no va poder-se evitar el fatal desenllaç. Aquell dia, segons els registres publicats per AEMET, van superar-se els 33 graus a l’estació que hi ha en el municipi.

El sindicat CGT ha denunciat que aquesta mort potser s’hauria pogut evitar si la Generalitat haguera complert amb el que marca la Llei de Riscos Laborals i acusa als responsables de personal de «negligència».

Els anarcosindicalistes recorden que va sol·licitar a l’administració la realització de revisions mèdiques per a tot el personal, tal com obliga la Llei de Riscos Laborals i que mai van obtindre resposta. De fet, encara van més enllà, i denuncien que l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat) s’hauria negat a concedir proves mèdiques a treballadors que ho havien sol·licitat personalment.

Denúncia al Síndic i a Inspecció de Treball
Davant la impossibilitat d’aconseguir una resposta de l’Invassat, i després que hi haja personal de la Generalitat que fa deu anys que no passa cap inspecció mèdica, incloent llocs de treball de risc com els agents mediambientals, l’octubre del 2023, la CGT va denunciar la situació a Inspecció de Treball i, al mateix temps, va demanar empara al Síndic de Greuges, per tal d’aconseguir les revisions mèdiques a les quals està obligada qualsevol empresa.

La resposta de l’Invassat va ser al·legar «falta de personal», ja que sols compta amb tres metges i tres infermers per tot València i que «no poden fer revisions mèdiques a tot el personal», perquè caldria multiplicar per set aquesta xifra, així que es limitava a realitzar «les revisions obligatòries».
«En tot cas, és prioritat del SPRL [Servei de Prevenció de Riscos Laborals] és atendre qualsevol persona empleada pública que estime necessitar d’una atenció immediata per problemes de salut que considere relacionats amb el seu treball. D’aquesta manera pot sol·licitar ser atesa, a títol personal, mitjançant sol·licitud per registre d’entrada dirigida a l’òrgan de personal corresponent», va assegurar llavors l’Invassat al Síndic de Greuges.

Des de la CGT -que ja fa anys que reclament més mesures de proteccióper als agents mediamblentals– asseguren que aquesta afirmació és mentida, i aporten documents de treballadors als quals s’ha denegat una revisió mèdica sol·licitada a títol individual. També denuncien que Inspecció de Treball arxivara l’expedient «una vegada constatat l’incompliment del seu requeriment» quan « qualsevol empresa és sancionada per fets semblants i obligada a complir la llei».

L’any 2023 van morir 72 persones en accidents laborals al País Valen