La vaga d’estudiants contra la PAU deixa les aules buides en nombrosos instituts valencians

Estudiants d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional s’han concentrat este divendres enfront de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a València, per a denunciar la «incertesa» de l’alumnat per no conéixer el model d’examen de la nova Prova d’Accés a la Universitat (PAU) i exigir que es presenten «a temps» els nous exàmens, perquè asseguren que la «falta de temps» per a la preparació dels mateixos suposa un «minvament de drets i de capacitats de futur».

Així mateix, han sostingut que si no es coneixen els nous models de les PAU dilluns que ve, 14 d’octubre, convocaran una nova vaga, així com concentracions i protestes en els centres educatius.

En este marc, milers de persones s’han concentrat sobre les 12.00 hores enfront de la seu de la Conselleria d’Educació (a València) i, posteriorment, han recorregut els carrers d’al voltant, encapçalats per una pancarta amb el lema ‘Prou de destruir l’educació pública. No *és només la PAU, és *tot’.

A més, han cride consignes com «Deixeu de jugar amb la nostra salut mental», «L’educació és un dret, no un privilegi», «Què *passa, *què *passa, que *ens fan esperar *massa», «La *llengua i l’educació no és toquen» i pancartes i cartells amb frases com ‘Sense PAU no hi ha control. «Això no és educació, és un error’, ‘»Volem respostes JA», «»Ansietat: 100%». «Info de la PAU: 0%’ i ‘El meu futur no és un experiment’.

La protestes estaven convocades pel Sindicat d’Estudiants també en altres punts de la Comunitat Valenciana, com Alacant, Castelló, Elx, Orihuela i Benicarló, així com en un total de 50 localitats espanyoles.

Respecte al seguiment de la vaga estudiantil, des de l’organització han asseverat que el seguiment ha sigut del 95%, «tant en instituts concertats com públics».

Per part seua, fonts de la Conselleria d’Educació han assenyalat que, amb dades recaptades fins a les 12.00 hores, el 15% d’alumnat d’ESO i el 31% de Batxillerat de centres públics ha secundat l’atur.

Per províncies, en la de València, s’ha sumat a la vaga el 14% de l’alumnat d’ESO i el 27% de Batxillerat: a Castelló les xifres són 17% en ESO i 38% en Batxillerat i en la demarcació d’Alacant, 18% en ESO i 35% en Batxillerat.

«EL SEU FUTUR EN UN SOL DIA»

La integrant de Lliures i Combatives Sindicat d’Estudiants d’Esquerra Revolucionària Ana Isabel *Arellano ha criticat, en declaracions als mitjans de comunicació, que el desconeixement del nou model de les PAU «exercix pressió» i «genera incertesa» a l’alumnat, i ha sostingut que, davant esta situació, el professorat «tampoc pot preparar el temari». «Al final s’està jugant el seu futur a un sol dia», ha apuntat, per a reiterar que «l’única cosa que es demanava és una cosa tan legítima com que es presentara a primers d’octubre el model d’un examen que per a molts és una porta al futur i a la seua formació».

«Des d’Esquerra Revolucionària i el Sindicat d’Estudiants advoquem per la desaparició de les PAU i que hagen places suficients en les universitats per a tots aquells que vulguen estudiar i que l’alumnat no haja de patir eixa prova de sedàs i hi haja places per a tots i totes», ha defés, encara que ha agregat que este divendres s’ha convocat la vaga estudiantil per a reclamar que «tinga a temps el nou model d’examen».

Al seu torn, ha reivindicat «una educació digna i de qualitat, tant en la Universitat Pública i l’Escola Pública com en Formació Professional, on ha d’haver-hi places suficients per a totes les persones que vulguen estudiar». I ha explicat que esta convocatòria busca denunciar la «repressió brutal» que «van patir els alumnats de Múrcia per exercir el seu dret a manifestació en una protesta totalment legítima».

«DEPRESSIÓ I ANSIETAT»
D’altra banda, ha subratllat que esta realitat que «per a molts estudiants este és un any molt crucial en la qual la depressió i la salut mental juguen un gran paper en este últim curs de batxiller». «Molts veuen els seus somnis truncats i no oblidem que ahir va ser el dia de la salut mental i que hi ha un alt índex de suïcidi, sobretot en les edats de Batxillerat, ja que tenen eixa pressió», ha manifestat.

«Ja de per si mateix, el segon any de Batxillerat té molta ansietat intrínseca, com perquè damunt, hui dia, encara no sàpien res i professorat i alumnat estiguen totalment a cegues sobre com serà l’examen», ha continuat, i ha postil·lat: «Un desastre».

L’ALUMNAT, «MOLT ATABALAT»
*Nikola i Ángela, dos estudiants de Batxillerat, han remarcat, en declaracions a Europa Press, que estan «molt atabalats»: «Hem d’estudiar tot el temari en huit mesos, perquè ens han dit que no poden descartar res». «No sabem el que hem d’estudiar i pot ser que l’estudiat fins ara després no entre en el Selectiu i entren altres coses que no hem donat».

«També ens estan dient moltes coses, i nosaltres estem molt atabalats, perquè també ens han dit que ens canviaran alguns temaris que ja hem donat durant tot el mes, i perquè ens semblava injust», ha afegit Ángela.

*Nikola ha lamentat que «ja van a contratemps» i ha considerat que esta situació és «un abús» cap als joves de la seua edat. «La vaga de hui és per a reivindicar els nostres drets perquè estem en a mitat del mes d’octubre i no tenim models d’exàmens per a eixe Selectiu que volen fer més competencial».

«Nosaltres vam tindre la pandèmia en 1r de l’ESO i no tenim la base que hem de tindre en comparació amb els altres companys», ha expressat, i ha insistit que «és un poc injust el que volen fer enguany».